Het Popeye-teken

Eind januari komt er een nieuwe patiënt (man, 62 jaar) in de fysiotherapiepraktijk van Medifast in verband met acute klachten aan zijn bovenarm. Hij is boer en heeft zich vertild aan een hooibaal. Hij voelde wat knappen in zijn arm, gevolgd door een pijnscheut en hij kon de arm daarna niet goed meer inzetten.

Hij werd verwezen naar de spoedeisende hulp, alwaar men een foto maakte van de arm. Daar was niets op te zien en dus werd de man verwezen naar de fysiotherapeut. Les 1 voor elke fysiotherapeut is: Een goede behandeling begint met de juiste diagnose. Die was er nog niet, dus begint de fysiotherapeut met zijn bewegingsonderzoek en hij maakt een echo van de schouder/bovenarm.

Op die echo is gelijk iets geks te zien: de bicepspees is niet te vinden op de plek waar hij hoort te zitten! De biceps is de spier die de elleboog buigt. Zou hij die pees dan volledig afgescheurd hebben bij het tillen? In dat geval zie je bij aanspanning van die spier een grote bal ontstaan dicht bij de elleboog, het zogenaamde Popeye-teken. We kennen allemaal het stripfiguurtje dat na het eten van een blik spinazie grote spierballen krijgt. De fysiotherapeut vraagt de patiënt om zijn arm onder weerstand te buigen en zie daar; er ontstaat een grote bal dicht bij de elleboog. Overduidelijk het ‘Popeye-teken’. Dat houdt in een volledige ruptuur van de bicepspees!

Voor de fysiotherapeut onbehandelbaar, dit betreft een operatie-indicatie. We hebben de patiënt teruggestuurd naar de huisarts met onze bevindingen en het advies hem te verwijzen naar de orthopeed. In het ziekenhuis werd onze diagnose bevestigd. Meneer is inmiddels geopereerd en deze week begonnen met de revalidatie in onze praktijk. Voor de operatie heeft hij echter eerst nog een foto gemaakt van het Popeye-teken op zijn bovenarm. Deze bewaart hij zorgvuldig. Welke opa wil er immers niet even Popeye zijn…

Fysiotherapiepraktijk Medifast, Marktstraat 2c, Zweeloo, tel. 0524-526337, info@medifastnederland.nl, www.medifastnederland.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *