Zorgverzekeraars – verschillende tarieven / onvoldoende dekkend /eisen en randvoorwaarden
Om te beginnen keren de verzekeraars verschillende tarieven voor precies dezelfde behandeling uit aan de fysiotherapeut.
Deze tarieven zijn voor de fysiotherapeuten niet onderhandelbaar. En wat erger is: de tarieven zijn al jaren niet meer kostendekkend. Dat is niet alleen onze eigen ervaring, maar ook die van de landelijke beroepsvereniging van Fysiotherapeuten (het KNGF). Zij hebben hier een onderzoek naar laten doen door een onafhankelijk bureau. De tarieven zijn al sinds 2018 niet meer geïndexeerd!
Ondanks de hoge inflatie in 2023 van 11% hebben wij in sommige gevallen slechts 1% verhoging gekregen. Ook is er voor ons geen compensatie in energiekosten geweest en hebben al onze leveranciers hun prijzen verhoogd. Ook voor 2024 blijven de tarieven voor een behandeling fysiotherapie ruim onder kostprijs. U begrijpt dat het hierdoor inmiddels code rood is in de fysiotherapie. DE NOOD IS HOOG!!
Deze eisen die zorgverzekeraars stellen zijn grotendeels van administratieve aard, dit kost extra werk waar u niets aan heeft en die van de behandeltijd afgaat!
Daarnaast stellen een aantal zorgverzekeraars aanvullende eisen:
- We moeten voldoen aan de behandelindex. Dit is het gemiddeld aantal behandelingen voor een bepaalde klacht of aandoening. Wijken we hiervan af, dan worden wij gekort met een lager tarief per behandeling. Het is echter niet bekend wat het gemiddeld aantal behandelingen precies is. De berekening hiervan is niet duidelijk. We horen pas achteraf of we hieraan voldoen.
- Het uitzetten van verplichte tevredenheid enquêtes. Worden er te weinig enquêtes ingevuld, dan worden wij hiervoor afgestraft.
Wat ze wel allemaal gemeen hebben: de eisen wisselen jaarlijks en worden ieder jaar verzwaard. Hieronder een samenvatting van de verschillende verzekeringen met ieder hun eigen eisen.
Zorg en Zekerheid
Zorg en Zekerheid biedt een lager tarief als je niet gevestigd bent in hun regio. Concreet betekent dit dat bij minder dan 30 verzekerden van Zorg en Zekerheid, er een lager tarief wordt uitgekeerd. Dit is een van de redenen dat wij de laatste jaren geen contract met Zorg en Zekerheid hebben afgesloten.
Daarnaast stelt Zorg en Zekerheid nu als eis dat aan een extra keurmerk moet worden voldaan (het kost extra geld om een contract met hen te mogen afsluiten). Daarnaast hebben ze verschillende eisen t.a.v. kwaliteit en selectieve inkoop.
Zorg en Zekerheid biedt ons voor 2024 wel een contract. Gezien de voorwaarden die Zorg en Zekerheid stelt, sluiten wij ook voor 2024 GEEN contract af met Zorg en Zekerheid.
Menzis / Anderzorg
Menzis stelt weer geheel andere eisen. Zij eisen verplichte bijscholingen en er moeten maandelijkse anonieme gegevens uit de patiëntendossiers worden aangeleverd omwille van allerlei metingen die Menzis wil inzien. Dit verhoogt onze administratieve lasten en kost tijd die we niet aan u kunnen besteden. Aan deze eisen willen wij niet voldoen. Daarnaast zijn de tarieven wederom minimaal verhoogd, wat gezien de hoge inflatie fors onder de kostprijs blijft.
Voor 2023 hebben wij GEEN contract afgesloten met Menzis. Het is een 2-jarig contract, dus ook voor 2024 hebben wij GEEN contract met Menzis.
CZ
We hebben al enkele jaren GEEN contract meer bij CZ. Dit vanwege een aantal eisen waar wij ons niet in kunnen vinden. Aan het basiscontract van CZ hangt een heel laag tarief. Om een redelijke boterham te verdienen moeten wij het basiscontract aanvullen met modules. Deze modules brengen echter een hele hoge administratieve last met zich mee.
CZ hanteert een strenge behandelindex. Hierdoor bestaat het risico dat u geen goede behandeling krijgt omdat wij genoodzaakt zijn een zo laag mogelijk aantal behandelingen uit te voeren.
Caresq/Aevitae
Ook bij deze verzekeraar hebben wij al een aantal jaar GEEN contract meer. Eigenlijk vanwege dezelfde redenen als die we bij de bovenstaande verzekeraars voorbij hebben zien komen: allerlei onnodige aanvullende eisen en wederom tegen een veel te laag tarief wat niet eens in de buurt komt om kostendekkend te zijn.
ENO / Salland
Salland is vanaf 2024 een op zichzelf staande zorgverzekeraar waar wij voor 2024 GEEN contract mee tekenen. Ook zij hebben veel eisen en een tarief dat wij niet serieus kunnen nemen.
ONVZ
ONVZ is een fysiotherapie vriendelijke verzekeraar, zij stellen geen extra eisen en laten de kwaliteit aan de beroepsgroep. ONVZ heeft voor 2024 geen 100% restitutiepolis meer.
Echter is hun tarief-zonder-contract nog hoger dan hun tarief-met-contract. Om deze reden tekenen wij GEEN contract.
ASR
ASR is een fysiotherapie vriendelijke verzekering, zij hanteren nog een 100% vergoeding bij de restitutiepolis en onze tarieven-zonder-contract worden dan volledig vergoed. Wel wordt vanaf 2024 de behandelindex meegenomen als eis bij de inkoopselectie. Dit betekent dat we aan een bepaald aantal behandelingen per aandoening moeten voldoen, terwijl vooraf niet duidelijk is waaraan we moeten voldoen.
We tekenen voor 2024 geen contract, omdat we wel een kostendekkend tarief over houden bij een restitutiepolis.
VGZ / IZA / IZZ / Univé / UMC
Ook hier zien we een vergelijkbaar beeld t.a.v. de aanvullende eisen. Daarnaast wil VGZ behandelwijzen laten uitvoeren in de richting van zorgprogramma’s in het kader van E-Health en zelfregie voor de patiënt. Om te mogen werken met deze zorgplannen moet de fysiotherapeut verplicht lid worden van ZORG-1 / Fysiotopics en per zorgplan hoge kosten betalen. Wij kiezen ervoor ons niet aan te sluiten bij Zorg1/Fysiotopics. Wij zijn van mening dat hierdoor de kwaliteit van de behandeling niet ten goede komt en er minder ruimte is voor individueel maatwerk.
Omdat wij veel verzekerden van VGZ zien in onze praktijk, is het voor onze praktijkvoering nog niet mogelijk dit contract niet te tekenen. Wij adviseren VGZ verzekerden te kijken naar een fysiotherapievriendelijke zorgverzekering, zonder extra (administratieve) eisen voor de fysiotherapeut. Wij sluiten ONDER PROTEST WEL een contract met VGZ voor 2024.
Zilveren Kruis / Interpolis / FBTO / De Friesland
Zilveren Kruis/Achmea hebben wij voor 2024 ONDER BEZWAAR WEL getekend.
Vanwege de lage tarieven worden we gedwongen om ver onder de kostprijs te werken en dat in tijden dat alles veel duurder is geworden.
Ook stellen ze allerlei aanvullende extra eisen waar we het zeker niet altijd mee eens zijn, zoals een selectieve inkoop, waardoor we door extra hoepeltjes moeten springen voor een paar cent meer. De patiënt zal hiervan in de behandeling geen verschil merken.
Zilveren Kruis beëindigt hun restitutiepolis, waardoor consumenten geen vrije keus meer hebben voor een bepaalde zorgverlener.
Ook willen ze anonieme gegevens van patiënten gebruiken via vragenlijsten als graadmeter over het handelen van de fysiotherapeut. Dit kost ons en alle patiënten extra werk, waar we geen extra vergoeding voor krijgen.
DSW
Wij zijn blij met DSW! Zij stellen géén extra eisen aan de fysiotherapeuten en ze gaan uit van het standpunt dat kwaliteit van de beroepsgroep is. Enige minpunt bij DSW is, dat ook zij een tarief onder onze kostprijs hebben. Het contract met DSW hebben we WEL getekend.
U krijgt alle behandelingen uit uw basis- en aanvullende verzekering dus geheel vergoed!
Bij vragen kunt u bij uw fysiotherapeut terecht!
Dit is een tabel van de ontwikkeling van de tarieven die de zorgverzekeraars vergoeden aan de fysiotherapeut.