Dry Needling

Behandeling Dry Needling bij Medifast Coevorden en Medifast Aalden-Zweeloo

Onze manuele therapeut Raymond Beukeveld en onze fysiotherapeuten Erica Macchi en Nathalie Verboon kunnen dry needling toepassen in onze vestigingen Medifast Coevorden en Medifast Aalden-Zweeloo.

Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.

Verschil met acupunctuur
Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ‘energie’ in het lichaam. Dry needling gebruikt meestal één naald, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikkeld. Dry needling werkt op specifieke punten zgn. ‘triggerpoints’ en is geen ‘energie’ behandeling.

Wat is een triggerpoint
Een triggerpoint is een drukpijnlijke plek in de spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn ‘op afstand’ veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze vaak de hoofdoorzaak kunnen zijn van uw klachten. Dry needling schakelt deze triggerpoints uit. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen.

Uiten triggerpoints

 • pijn/stijfheid lokaal in een spier; pijn ‘op afstand’
 • bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
 • verminderde kracht in de betrokken spier(en)
 • pijn ontwijkend gedrag; je gaat ‘anders’ bewegen
 • koude, warmte, rillingen, hoofdpijn, duizeligheid e.a.

Triggerpoints kunnen o.a. ontstaan door

 • acuut, verkeerde beweging of ongeluk
 • chronisch; langdurig verkeerde houding
 • langdurige overbelasting, bijv. arm, schouder en/of nek bij computergebruik (RSI, CANS)
 • overbelasting/blessures bij sporters
 • beschadiging van weefsel zoals bij een meniscusletsel of een hernia
 • stress en depressie.
 • voetafwijkingen of verschillen in beenlengte

Intake
De fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en gericht onderzoek uw klachten analyseren. Daarna worden de spieren nader onderzocht, die mogelijk uw pijn veroorzaken. Specifiek wordt in die spieren gezocht naar die bewuste triggerpoints.

Hoe voelt dry needling aan?
Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Het behandelde gedeelte kan wat vermoeid/stijf aanvoelen, maar dat is meestal van korte duur.

Nabehandeling
U krijgt oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.

Kosten
Dry needling is een onderdeel van een normale fysiotherapie behandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen de kosten voor dry needling hieronder.

Afspraak
Voor vragen of het maken van een afspraak voor Dry Needling bij Medifast Coevorden of Medifast Aalden-Zweeloo,
bel 0524-750730 of mail info@medifastnederland.nl